Kosova Eğitim Sistemi
2002 yılında yeni sistem ve yüksek öğretimde de aynı yıl Bologna sistemi kabul edilmiştir. Bütün olumsuz şartlara rağmen ülke yönetimi eğitime önem vermiş ve bu yönde büyük çabalar sarf ederek modern eğitime ayak uydurmuşlardır.
Kosova’da eğitimin amaçlarını; demokratik kalkınma, yeni ekonomik fırsatları yakalama ve dünyaya açılma şeklinde sıralayabiliriz. Kısacası eğitim, kendi sorumluluklarının farkında olan, aile ekonomisine katkıda bulunan, geleneklerini ve kültürünü tanıyan bireyleri yetiştirmeyi hedeflemiştir.
Kosova eğitiminde yaşam boyu öğrenme ilkesi temele alınmıştır. Bu ülkede eğitim ailede başlar ve örgün eğitimle devam eder. Örgün eğitim, okul öncesi eğitimi ile başlar. Okul öncesi eğitim 3-6 yaş arasını kapsar ve bu yaştaki çocuklara temel gereksinimlerini karşılayabilmeleri için gerekli eğitimi verir. Okul öncesi eğitimi tamamlayan öğrenciler ilkokula geçerler.
Kosova Yüksek Öğretim
İlkokul 6-11 yaş arasını kapsamaktadır. Bu kademede bulunan öğrenciler ifade becerilerini geliştirirler. Buradan mezun olan öğrenciler alt ortaöğretim kademesine geçerler. Bu kademede öğrencilerin sosyalleşmeleri sağlanır ve öğrenciler mesleklerini seçmeyeyönlendirilirler.
Bu işlemler gerçekleştirilirken öğrencinin kendini tanımasına, yeteneklerinin ve ilgi alanlarının farkına varmasına dikkat edilir. Bu kademeyi başarı ile tamamlayan öğrenciler üst ortaöğretim seviyesine geçerler ve burada yetişkin hayatına katılma, mesleğe hazırlanma gibi becerileri kazanırlar. Kosova’da ortaöğretimi başarıyla tamamlayan öğrenciler üniversitelere girmeye hak kazanırlar ve buradan mezun olduktan sonra ya eğitimlerini devam ettirirler ya da mesleklerine başlarlar.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |